Kadonnut, eli kehotus teettää valokuvia ja liimata niitä vähän sinne päin

Viime viikolla se tapahtui. Ulkoinen kovalevy ei enää startannut. Se, jossa on perheemme kuvat vuosilta 2004-2008. Juuri se aika, jolloin tyttäremme syntyivät, perheemme ajanlasku pysähtyi ja alkoi alusta. Jaoin harmiani FB-ystävieni kesken. Kohtalotoveri löytyi samantien. Kovalevy kärähti, kuvat katosivat. Harmittaa.

Minua sentään lohduttaa vielä se mahdollisuus, että kuvat voinee palauttaa kovalevyltä rahalla.

Harmin määrä on suuri. Harmittaa, etten ole laittanut perheeni kuvia samaan varmuuskopiointiputkeen kuin asiakastöitä. Harmittaa, etten teettänyt kuvia sitä mukaa, kun niitä otin. Harmittaa, että standarnini perhealbumille oli niin korkealla, että valokuvaprojekti oli jäänyt odottamaan parempaa aikaa.

Olin tietenkin tunnistanut uhkan jo aiemmin. Olin monta kertaa aloittanut keskustelun siitä, miten nyt otetaan kuvia enemmän kuin koskaan ennen, mutta muistoja tästä ajasta ei jää. Digitaalinen kuva voi kadota milloin vain. Puff ja se on poissa. (Lisää aiheesta voi lukea mm. Kamerakoulun artikkelista Kolme syytä, miksi olemme sukupolvi, josta ei jää yhtään kuvaa.)

Erityisen huolestunut olin vanhoista kännykkäkuvista. Ne seilasivat koneelta ja kansiosta toiseen vuosien kuluessa. Tiesin, niiden häviävän joko tiedostoviidakkoon tai unohtuvan joku kerta konetta vaihtaessa. Inhimillisen virheen todennäköisyys on yleensä aina suurin.

albumi_001-2

Kännykkäkuvat pelastin ajoissa. Kotiin tuli paksu nippu kuvakuoria täynnä pieniä muistoja arjestamme. Onneksi lapset ottivat kopin tässä kohtaa, kantoivat esiin omat (tyhjät!) albuminsa ja alkoivat liimaamaan sinne omia suosikkejaan. Ei kronologisessa järjestyksessä, ei tarinakaaria, mutta tallessa. Liimattuna, albumissa, tallessa.

Rakastan valokuva-albumeita. Kovaa paperia ja paikalleen liimattuja kuvia. Kuvia, jotka ovat kuin avaimia seikkailulle muistoihin. Olen myös hieman perfektionisti. Luonnollisesti albumeiden tulisi olla täydellisiä taideteoksia ja kertomuksia elämästä, arjesta ja juhlasta. Ajan kulkiessa loogisesti vasemmalta oikealle.

Jos haluan jättää jälkeeni jotain muutakin kuin sotkuisen kasan tiedostoja, jotka voivat vain – puff – kadota, jostain vaatimuksesta pitää päästää irti.

albumi_001-3

Samaa ”parempi albumissa nyt” -metodia käyttäen olen liimannyt tarrakuvia albumin etusivulle. Pienten ihmisten antamat tarrakuvat ovat olleet minulle aina tärkeitä, mutta säilöttynä satunnaisissa paikoissa. Odottamassa jotain maagista parempaa hetkeä.

-

Kuvien katoaminen aiheutti ajatusvyöryn niin henkilökohtaisella tasolla kuin miettien Valoisan kuvausideologiaa. Minun ja muiden tulisi herkemmin teettää valokuviaan. Liimata niitä kieli poskella, vähän sinne päin, sillä tehty on parempi kuin tekemätön.

Valokuvaajana en voi kuitenkaan antaa yhdellekään perheelle, ainoallekaan hääparille enää vain digitaalisia tiedostoja. Minun vastuuni valokuvaajana on varmistaa, että minun asiakkaideni muistot pääsevät käsiin hypisteltäväksi, silmille ihasteltaviksi – ja mikä tärkeintä – yhdessä muisteltaviksi. Digitaalinen tiedosto ei anna kenellekään mitään. Se on vain ykkösiä ja nollia.

Mietin parhaillaan uusia kuvauspakettejani, että palveluni vastaisivat enemmän sitä, mihin itse uskon ja mitä arvostan. Tuotteiden lisääminen peruspakettiin nostaa hintoja, mutta uskon sen luovan korvaamatonta lisäarvoa, joka tuo iloa pitkään.

Uusien pakettien julkaisua odotellessa haastan sinut teettämään kuvia, liimaamaan kuvia albumiin tai edes varmuuskopioimaan kuvat. Kerro edistymisestäsi joko täällä blogissa tai Instagramissa häsällä #muistovallankumous! (Muista, toiminta voittaa suuruuden. Teetä vaikka ensin pari parasta instakuvaa esim. LALALABissa.)

 • 22.7.2017 - 08:50

  Elwood - Special Delivery has naproxen got ibuprofen in it Police would not comment on reports that the body had been badly injured, although any injuries could have been inflcited after it was left there. The remains were found in undergrowth and were “not overtly visibly”, police said.
  does clindamycin work for strep b The deal is a key part of Vivendi’s drive to streamline itsdiverse portfolio of investments it built up in a frantic 1990sspending spree. Activision argued the deal would create $1billion of value for its shareholders.
  does promethazine cough syrup have codeine ”We’ve decided that they aren’t appropriate for our historic cemetery and they can’t be displayed here,” Mr Freytag said, adding that the employee who approved the headstones made an inexplicable error in judgment, given the cemetery’s traditional, stately appearance.
  truderma mangodrin xtreme mango The 91st St. Waste Transfer Station is part of an integrated 2006 citywide plan that will reduce truck traffic and air pollution impacts, including asthma and cancer, reduce carbon emissions contributing to global warming and flooding, save money on rising trucking costs, shift some of the environmental burden from outer boroughs to Manhattan and efficiently move trash from New York via barge and rail.
  imitrex reviews for cluster headaches Quincy Krosby, market strategist at Prudential Financial inNewark, New Jersey, said the market began to turn around on newsthat President Barack Obama had not reached a decision on whowill succeed Federal Reserve Chairman Ben Bernanke and onoptimism that the central bank will keep monetary policyaccommodative.(Your comment is awaiting moderation)

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*